top of page
  • Foto van schrijverJoke & Félien

Quiche met prei en gehakt

Bijgewerkt op: 12 nov. 2023

Dit is comfortfood, maar vol groenten. En met een gouden korstje. Ideaal op een gure winterdag. Al smaakt die voor ons eigenlijk altijd wel goed.

Recept voor quiche met prei en gehakt, champignons, ui, eieren, bladerdeeg en kaas

Ingrediënten:

Ingrediënten voor quiche met prei en gehakt, champignons, ui, eieren, bladerdeeg en kaas


Bereidingswijze:

  • Warm de oven voor op 200°C.

  • Doe het bladerdeeg met bakpapier in een ovenschaal en bak het deeg 15 minuten "blind", op 180°C. Zie hieronder.

  • Snij 1 sjalot fijn.

  • Was 3 preien en snij fijn.

  • Stoof de sjalot 2 minuten in 2 el olijfolie

  • Voeg de prei toe en stoof 5 minuten mee.

  • Voeg 1 bakje champignons in 4 toe en stoof 3 min. mee.

  • Voeg 1 blokje bouillon toe, en kruid met z+p. Meng.

  • Bak 300 g gehakt bruin. Voeg bij de prei.

  • Klop 3 eitjes met 100 ml room en z+p en nootmuskaat op.

  • Giet de vulling af maar bewaar het vocht. (zie website)

  • Doe de vulling op het bladerdeeg.

  • Doe het eimengsel over de prei en meng een beetje.

  • Bestrooi met gemalen kaas.

  • Bak de quiche 15 minuten op 180°C.

  • Zet op het einde even onder de grill als je nog geen gouden korstje hebt.

  • Smakelijk.

Variatie:

  • Je kan ook 200 g gerookt spek gebruiken ipv gehakt.

  • Je kan het uiteraard ook veggie maken.

  • Je kan andere groenten toevoegen of weglaten.

  • En je kan de quiche nog afwerken met pittigere kaas.

  • Je kan quiche met zowel kruimeldeeg als bladerdeeg maken.

  • Je kan op de bodem ook eerst nog een laagje gemalen kaas leggen.


Tips:

  • Je bakt de quiche best in een metalen vorm. Die geleidt de warmte beter en geeft een beter korstje.

  • Je kan de quiche invriezen als hij gebakken is.


Blind bakken:

  • Verwarm de oven op 200°C.

  • Leg het bakpapier in de metalen vorm.

  • Leg daarin het bladerdeeg of kruimeldeeg.

  • Prik er een paar keer in met een vork.

  • Leg een vel bakpapier over het deeg.

  • Vul de bodem met bakparels, linzen, rijst,...

  • Bak het deeg 15 minuten in de oven op 180°C.

  • Haal het uit de oven en zet de taart even op een rooster.

  • Opgelet: Je kan met de hoeken van het bakpapier de bakparels er voorzichtig uithalen.

  • Doe de bakparels even in een vuurvaste schaal. Als ze zijn afgekoeld kan je ze terug in de verpakking bewaren.

  • Je kan de taart nu afwerken.


Mealpreppen

Je kan de vulling op voorhand maken en in de koelkast bewaren.

Je kan de quiche ook op voorhand maken en al afbakken. Bak hem dan 5 minuten minder. Laat afkoelen, bewaar 1 tot maximum 2 dagen in de koelkast. Bak de quiche nog 10 minuten in de oven op 100°C.



Bereidingstijd:

Deze quiche zit op 15 minuten in de oven. Na nog eens 20 minuten kan je eten.


 

Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!

 


437 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page