top of page
  • Foto van schrijverJoke & Félien

Lasagna met champignons

Deze smaken zijn fantastisch samen. JA dit is echt een aanrader. Hij is veggie, maar door de structuur van de fijn gesneden champignons krijg je echt een mooi alternatief voor vlees. En mijn man was ook fan, dus dat wil al iets zeggen.



Ingrediënten:




Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 250°C.

  • Hak 700g verse champignons in fijne stukjes met een keukenmes of in de keukenmachine.

  • Doe ze op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met een flinke scheut olijfolie en een snuf zout.

  • Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven op 225°C.

  • Haal uit de oven en zet even apart.

  • Laat intussen 1 pakje van 15g gedroogde Porcini/ paddenstoelen 20 minuten weken in een kom met 250 ml water. Voeg 1 tl chilipeper toe.

  • Neem na 20 minuten de stukjes champignon uit het kommetje en nijp het vocht eruit. Zet de kom met vocht apart. Hak de gedroogde paddenstoelen fijn.

  • Stoof 1 fijn gesneden ui, 4 teentjes look en 1 fijngesneden grote wortel even aan.

  • Voeg 4 à 5 tomaten in blokjes en 70 g tomatenpuree toe. Kruid met zout en peper.

  • Roerbak goed en laat 5 minuten stoven.

  • Voeg dan zowel de gedroogde champignons als de geroosterde champignons toe en roer goed.

  • Voeg nu het blokje groentebouillon en 250 ml van het vocht van de gedroogde paddenstoelen toe en laat even doorkoken.

  • Voeg tenslotte 100 ml slagroom toe en roer.

  • Meng ondertussen 100 g Parmezaan of Grana padano met 50 g Pecorino. Knip er 1 handvol basilicum en peterselie bij. (Ik heb het mee gemixt zie verder.)

  • Nu maak je de lasagne door 1/5 van de saus in een ovenschaal te leggen, gevolgd door een laag lasagnevellen en dan 1/5 van het kaasmengsel. Herhaal dit proces tot je ovenschaal vol is en zorg dat je eindigt met een laag kaas.

  • Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven en 25 minuten als je gedroogde lasagne gebruikt)

  • Smakelijk.

Voor de Thermomixvrienden

  • Wij cutterden de Champignons in 2 keer: 350 g champignons, 4 seconden op stand 5.

  • Ik sneed de wortelen grof en cutterde ze nadien nog 6 seconden op stand 5.

  • Wij maakten van 50 g pecorinho op 5 seconden op stand 10 gemalen kaas.

  • Ik mixte de handvol basilicum en handvol peterselie mee met de kaas.

  • Je kan de saus maken met de Thermomix, maar de hoeveelheid champignons gaan niet in de beker. Dus lijkt het ons beter om de saus op het vuur te maken.

  • En anders:

  • Snipper de ui en 4 teentjes look 4 seconden op stand 4, spatel naar beneden, stoof 3 minuten op 105°C, stand 1.

  • Voeg de gesneden wortel toe. Stoof 5 minuten op stand 1 105°C.

  • Voeg 70g tomatenpuree en 4 à 5 gesneden tomaten toe en laat 2 minuten meebakken op 105°C, stand 1.

  • Voeg dan de gedroogde champignons toe.

  • Voeg nu het blokje groentebouillon en 250 ml van het vocht van de gedroogde paddenstoelen toe en laat 2 minuten doorkoken.op 105°C op stand 1.

  • Voeg tenslotte 100 ml slagroom toe en roer.



Tips:

  • Je kan de kaas in een kleine mixer zelf mixen, met de kruiden eronder. Maar je kan de kruiden evengoed fijn knippen.

  • Wij konden met 1 pakje verse lasagne en de kleinste ovenschaal van een grote keten, net 5 lagen maken.

  • Je kan ook enkel Parmezaan of Grana Padano gebruiken als je de Pecorino te straf vindt.


Bereidingstijd:

Dit lekkers zet je op 30 minuten in de oven. Als de lasagne weer in de oven staat, kan je de keuken al aan kant maken. Heerlijk toch.

1.002 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page