Parelcouscoussalade met kruidige gehaktballetjes
- Joke & Félien

- 23 jul
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 29 aug
Een heerlijk zomers gerecht dat ook nog eens snel op tafel staat: luchtige couscous boordevol frisse groenten en verse kruiden, met daarbij kruidige gehaktballetjes. Perfect voor op een warme dag! Dit is een super snelle salade die zowel koud als lauw lekker is.

Ingrediënten

Bereidingswijze: voor 4 personen
Snij een half rood uitje in fijne ringen. Wij laten dat even marineren in augurkensap. Of neem 50ml kokend water met 2 scheutjes appelazijn. Gewone azijn kan ook. Je kan er ook een theelepel suiker aan toevoegen.
Meng onder 300 g gehakt 2 eetlepels paneermeel en 2 eetlepels verse kruiden: peterselie, bieslook, basilicum, munt, dille,… Kruid met zout en peper.
Rol gehaktballetjes. Bak die gaar in een pan.
Kook 250 g parelcouscous beetgaar in water met zout en bouillon.
Snij een hele komkommer in fijne maantjes. Je kan het vruchtvlees zeker mee gebruiken, maar het moet niet.
Snij 250 g kerstomaten in partjes. De pitjes en het sap mogen erbij.
Snij 1 rode paprika in zeer fijne blokjes.
Snij een half blokje feta in kleine blokjes.
Giet de couscous af als hij nog al dente af. Spoel meteen met koud water. Laat goed uitlekken.
Meng er meteen een goeie scheut olijfolie onder.
Meng de groenten onder de couscous.
Kruid met goed wat peper en zout.
Knip er verse kruiden onder: peterselie, bieslook, 1 tot 2 takjes munt en basilicum. De takjes mogen er heel fijn bij geknipt worden.
Voeg de gebakken gehaktballetjes toe.
Werk af met feta en met verse kruiden.
Serveer met tzatziki. Maak een lekker sausje van 3 el mayonaise, 3 el (Griekse) yoghurt, 1 kl mosterd, 1 el peterselie, 1 el bieslook en 1 el dille. Knip de kruiden fijn! Meng hieronder nog 1/3 van de fijn gehakte komkommer.
Smakelijk
Tips:
Je kan de gehaktballetjes eerst een paar minuten klken. Afgieten en dan je ze bakken.
Je kan nog een kneepje citroen of citroenzeste toevoegen.
Je kan de parelcouscous vervangen door Griekse pasta of pasta.
Je kookt helemaal naar eigen wens: Minder of meer olie, met extra olijven, zonder feta,... Het kan allemaal.
Deze salade is heel lekker als lunch of bij een barbecue.
Zowel vlees als vis zijn lekker bij deze couscoussalade.
Maak ineens voldoende saus want dit is bij veel gerechten lekker!
Deze hoeveelheid is bij een BBQ als bijgerecht zeker voldoende voor 10 personen.
Mealpreppen
Je kan de gehaktballen al op voorhand rollen, en koken en bakken.
Deze couscoussalade is zowel lauw als koud lekker.
De dag erna tot 2 dagen later kan het nog gegeten worden.
Het sausje kan je in een gesloten potje een week bewaren in de koelkast.
Bereidingstijd:
Je kan deze salade op 20 minuten klaar hebben. Je snijdt alles terwijl de couscous kookt.
Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!




Opmerkingen