top of page
  • Foto van schrijverJoke & Félien

Zoet kruimeldeeg of zanddeeg

Bijgewerkt op: 29 aug. 2023

Ja dat is toch altijd de vraag. Er is niet echt een verschil. We bedoelen hier dat lekker krokante zoete deeg mee waar we de lekkerste taarten mee kunnen maken.



Ingrediënten:



Bereidingswijze:

  • Leg 125g boter alvast even uit.

  • Meng 125 g boter op kamertemperatuur en voeg er na 1 minuut 90g bloemsuiker en 1 ei aan toe. Meng goed. (zie tip)

  • Laat de machine draaien en voeg er 30 g amandelpoeder bij en, in een aantal keer, in totaal 250g patisseriebloem bij.

  • Voeg een snuifje zout toe en zie dat alles mooi gemengd is.

  • Haal het deeg uit de kom, kneed even, rol het tot een bol en verpak het deeg in een vel vershoudfolie. Leg het deeg minstens een half uur in de koelkast.

  • Verwarm de oven voor tot 180°C.

  • Beboter met een borsteltje een taartvorm en bepoeder de vorm nadien met een laagje bloem. (tip taartvorm)

  • Leg de bol kruimeldeeg tussen 2 vellen bakpapier en rol het deeg met een deegroller zo uit tot een lap van 3 à 4 mm dik. (Zie tip)

  • Bekleed de taartvorm met het vel kruimeldeeg. Dat gaat nu gemakkelijk omdat je het papier kan omdraaien boven de vorm. Druk het deeg stevig aan in de randjes en snij het teveel aan deeg weg.

  • Leg op het deeg terug een bakpapier en vul de vorm met bakparels of baklinzen om het kruimeldeeg blind te bakken.

  • Bak de taartbodem in de voorverwarmde oven op 180°C, gedurende 15 à 20 minuten.

  • Haal de taart uit de oven, zet op een rooster naast een lege ovenschaal. Neem het bakpapier voorzichtig in de hoeken vast. Haal zo het bakpapier met bakparels van de taart en doe het in de ovenschaal. Zo kunnen de bakparels veilig afkoelen.

Tips:

  • Wij maken het deeg met de Kitchenaid met de menghaak. (met het k-stuk)

  • Wij bakken in een taartvorm met een losse bodem zodat je de taart goed kan ontvormen.

  • Wij vinden het uitrollen tussen 2 bakpapieren het handigst. Je kan ook bloem op tafel leggen, en aan de deegrol doen, maar bij ons plakt dan toch altijd alles.

  • Je kan ook het deeg op een bakpapier bakken, ipv de vorm in te vetten en te bebloemen. Maar voor ons lijkt dat minder echt. (Dan heb je nadien ook nog het papier mee op tafel als je het er niet eerst vanaf haalt.)

  • Je kan eiwit gemakkelijk invriezen om later te gebruiken.

Tip:

  • Verdubbel het deeg ineens. Je kan het echt heel gemakkelijk invriezen. En dan tover je bij bezoek snel een echte taart op tafel.

  • Je kan ook een taartvorm al met het deeg bekleden, en zo invriezen in een plastic zak.


Bereidingstijd:

Op zich is dit deeg snel gemaakt. Je moet het wel even laten rusten. Rollen tussen 2 bakpapieren gaat echt snel, met weinig afwas.


Tips om het sneller te doen gaan:

Je kan een rol zanddeeg uit een pak gebruiken.

Of kruimeldeeg uit een pak en er wat suiker op doen dat je met de deegroller erin rolt.

705 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page