top of page
Foto van schrijverJoke & Félien

Bloemkool in pittige kaassaus

We maken de klassieke kaassaus een beetje pittiger. En het wordt helemaal een feestje als het wordt gegratineerd onder een kruiden kaaskorstje.



Ingrediënten:



Bereidingswijze:

  • Warm de oven voor op 180 °C.

  • Verdeel de bloemkool in grote roosjes.

  • Kook of stoom de bloemkoolroosjes 4 à 5 minuten.

  • Doe 1 lepel boter (25g) in een ovenvaste kookpot. In een gewone pot kan ook, dan moet je het straks over de bloemkool verdelen.

  • Bak 1 fijn gesneden sjalot glazig. Voeg 1 el komijnzaad, 1 tl kerriepoeder, 1 el mosterd (of 1 el geplette mosterdzaadjes) en 1 tl chilipoeder (of 1 gesneden vers groen pepertje) toe en laat 2 minuten mee bakken.

  • Voeg 200 ml slagroom toe. Of kijk hier naar de tip.

  • Voeg 100 gram goede afsmakende kaas toe.

  • Kruid met z+p en nootmuskaat.

  • Laat het 2 minuten doorkoken tot de saus wat dikker is.

  • Roer voorzichtig de bloemkool door de saus en warm nog 1 minuut door.

  • Meng 20 gram kaas met 2 el paneermeel en 2 el peterselie.

  • Mix eventueel heel kort.

  • Strooi het mengsel over de bloemkoolschotel.

  • Zet de schotel 10 minuten in de oven. Schakel de grillstand in en laat de kaaslaag nog even mooi gratineren.

  • Smakelijk.

Tip:

Als wij een gerecht met kaassaus eten, maak ik altijd een dubbele portie. In de plaats van de room kan je dus ook een hoeveelheid kaassaus gebruiken die je bij de kruiding roert.

Of je maakt ineens de kaassaus door bij de ui een extra lepel boter toe te voegen, 2 eetlepels bloem eronder te roeren, en 300 ml melk toe te voegen.



Tips:

  • Je kan ook enkel kaas met peterselie over de schotel strooien als je niet van dat knapperige van paneermeel houdt.


Serveertip:

Dit is echt super lekker bij een worstje, gehaktbereidingen, gebraden kip,.... Eigenlijk bij bijna alles.


Bereidingstijd:

Dit gerecht zit op 12 minuten in de oven.

372 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Vol-au-vent

留言


bottom of page