top of page

Macaroni met ham en kaas

  • Foto van schrijver: Joke & Félien
    Joke & Félien
  • 6 uur geleden
  • 3 minuten om te lezen

Macaroni met ham en kaas; dat is toch zo'n zalige jeugdherinnering. En het blijft een echt lievelingskostje, deze klassieker. Romige kaassaus, stukjes ham en een goudbruin korstje uit de oven: eenvoud op zijn best. Dit is perfect op drukke dagen of wanneer je gewoon zin hebt in pure comfortfood.

macaroni met ham en kaas en een goudbruin kaaskorstje

Ingrediënten:

ingrediënten macaroni met ham en kaas

Ingrediëntenlijst

  • 400 g penne of andere korte pasta

  • 1 bouillonblokje (¾ voor het kookwater, ¼ voor de saus)

  • 1 grote eetlepel (30 g) boter

  • 2 eetlepel (45 g) bloem

  • 350 ml melk

  • 1 theelepel mosterd

  • Zout, peper en nootmuskaat

  • 150 g gemalen kaas (emmentaler of een andere smeltkaas)

  • 50 g parmezaan (gemalen)

  • 200 tot 300 g gekookte ham (in reepjes of blokjes)


Bereidingswijze:

  • Kook 400 g penne of korte pasta beetgaar in water met zout en 3/4de van het bouillonblokje

  • Smelt 1 grote el (30g) boter en voeg 2 el (45g) bloem toe tot een roux. Roer goed. Meng ongeveer 350 ml melk bij de roux en kook tot een stevige saus. Zie tips.

  • Voeg een theelepel mosterd toe.

  • Kruid de kaassaus met zout, peper en nootmuskaat en doe er eventueel nog een hoekje bouillon bij.

  • Voeg 100 g gemalen kaas en 50 g parmezaanse kaas toe.

  • Voeg 200 g gesneden ham toe.

  • Giet de pasta af als hij al dente is en doe meteen terug in de pot. Zo hangt er nog een beetje kookvocht aan en dat is goed.

  • Meng de pasta met de kaassaus.

  • Doe de pasta in een ovenschaal en bestrooi met extra gemalen kaas.

  • Smakelijk.


Serveertips:

Je kan er ook een gouden korstje aan geven. Bestrooi de pasta met gemalen kaas en zet 5 minuten onder de warme gril.


Tips:

  • Je moet dubbel zoveel bloem gebruiken dan dat je boter gebruikt. Wij wegen het niet echt af. Als de saus te dik is, kan je nog melk toevoegen. Als de saus te dun is, kan je ze nog wat laten inkoken maar pas op dat de bodem niet aanbrandt en gebruik dan eventueel maizena express.

  • Als je nog een stukje oude of goed afsmakende kaas hebt, kan je dat ook bij de kaassaus toevoegen.

  • Je kan hamblokjes gebruiken, maar wij vinden dit lekkerder.

  • Gebruik volle melk en eventueel een scheutje room voor extra smeuïgheid in de saus.

  • Bij ons zwemt de pasta niet in de saus. Als je dat toch graag hebt, kan je best wat meer saus maken.


Variatie:

  • Deze pasta is ook lekker met extra groenten: erwtjes, broccoli,…

  • Deze macaroni met kaas, ham en asperges is super lekker.

  • Of probeer deze macaroni met kaas, ham en witloof eens.


Mealpreppen?

  • Je kunt de macaronischotel een dag op voorhand klaarmaken en afgedekt in de koelkast bewaren. Maak dan wat extra kaassaus, want de saus trekt nog in de pasta. Zet de schaal een uur op voorhand uit de koelkast, giet er nog een extra scheutje melk bij en warm de macaroni rustig in de oven tot hij opnieuw warm en goudbruin is.

  • Je kan een portie macaroni met ham en kaas invriezen. Opwarmen doe je door rustig op kamertemperatuur te laten komen, en dan zoals hier boven verder te gaan.


Veggie?

  • Deze pasta is ook lekker zonder de ham, maar voeg dan net wat meer zout en / of kruiden toe.


Bereidingstijd:

Deze macaroni met ham en kaas is op 15 minuten klaar.


Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!


Logo_prinsessenboon.png
Prinsessenboontjes on tour.png

Volg ons op
Instagram

  • Volg ons op Instagram

Volg ons op
Pinterest

  • Pinterest

Volg ons 
op Instagram

  • Volg ons op Instagram
MapHub.png

© 2023 by Prinsessenboontjes. Proudly created with Wix.com

bottom of page