top of page
Foto van schrijverJoke & Félien

Broccolikroketjes

Bijgewerkt op: 29 dec. 2023

Met ham en kaas. Die zijn ook echt een aanrader. Onze aspergekroketjes waren zo lekker, dat we nog andere lekkere variaties maken.



Ingrediënten:



Bereidingswijze:

  • Snij het dikke breedste deel van de stronk van de broccoli en hou die apart voor bv een soep.

  • Doe de dunnere groene steeltjes apart en snij in kleine blokjes.

  • Maak broccoliroosjes en kook ze 2 minuten in kokend water met een bouillonblokje.

  • Giet nadien onmiddellijk af EN hou het kookvocht bij!

  • Spreid de broccoli op een groot bord zodat ze snel afkoelen. (Bij afspoelen, spoel je ook smaak weg.)

  • Stoof 1 sjalot in boter. Voeg een paar takjes tijm en 2 blaadjes laurier toe en laat stoven. Voeg de stukjes broccolisteel toe en stoof mee.

  • Doe 500ml kookvocht van de broccoli bij de sjalot. Laat vervolgens 2 minuten koken. Haal de laurier en de takjes tijm eruit en mix goed.

  • Smelt 75g boter en voeg 110g bloem toe. Meng de 'broccolisoep' bij de roux en kook tot een stevige saus.

  • Meng tot slot 150g gemalen Brugse kaas, 50 g parmezaan en 150g ham erbij met peper, zout, nootmuskaat, 2 eidooiers en 50 ml room.

  • Doe de broccoliroosjes bij de vulling en meng goed.

  • Doe plasticfolie in een kom en doe het beslag er in. Bedek de kom met nog een laag plasticfolie en laat afkoelen in de koelkast voor minstens drie uur.

  • Snij de vulling in porties en maak er mooie kroketten van. Wij maakten 12 kroketten en 15 balletjes.

  • Paneer de kroketten in bloem met z+p, daarna in 2 geklopte eiwitten + 1 el olijfolie + z+p+ nootmuskaat en daarna in panko.

  • Bak ze 2.5 minuut goudbruin in de frietpot op 175°. Let goed op, want panko wordt sneller bruin dan paneermeel.

  • Lekker met de puntjes van de asperges en wat tuinkers, kiemgroenten en sla.

  • Serveer er een mosterdsausje bij (mayo, mosterd en een el (griekse) yoghurt), of onze ravigottesaus. (zie bij de sauzen).

  • Smakelijk.


Serveertips:

Heerlijke als lunch of avondmaal met een salade.

Ook perfect als aperitiefhapje.


Tips

  • Je kan de kroketten goed invriezen. Je kan ze best even wat laten ontdooien, zodat ze niet te lang gefrituurd moeten worden. Panko brandt sneller aan als paneermeel.

  • we hebben ze uit de diepvriezer een half uur laten staan. en dan hebben we ze 4.5 minuten gebakken.


Bereidingstijd:

Dit is wel een uitdaging. Je bent al snel een uur bezig. Het beslag moet ook nog eens rusten in de koelkast, en nadien moet je je kroketten nog maken en paneren.

Maar; het is echt het werk waard!



 

Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!


1.025 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Vol-au-vent

Comments


bottom of page