top of page
Foto van schrijverJoke & Félien

Focaccia

Bijgewerkt op: 22 jun.

Maak kennis met de heerlijke eenvoud van zelfgemaakte focaccia, een veelzijdig Italiaans brood dat je makkelijk zelf kunt maken. Deze focaccia is knapperig aan de buitenkant en lekker luchtig van binnen, met de rijke smaken van olijfolie en zeezout. Voeg je favoriete kruiden, tomaten of olijven toe en geniet van de heerlijke geur die uit je oven komt. Zelf focaccia maken is niet alleen leuk, maar ook superlekker!

Ingrediënten


Bereidingswijze:

  • Meng 500 g OO bloem met 400 ml lauw water, 1 zakje droge gist van 7g, 1 volle eetlepel lekker zout en 2 eetlepels lekkere olijfolie.

  • Kneed dit 10 minuten met de hand of in de keukenmachine met een deeghaak.

  • Meng er 1 kuipje gesneden half gedroogde tomaatjes bij.

  • Laat het deeg afgedekt minstens 1 uur rijzen op een warme plek.

  • Verwarm de oven voor op 200°C.

  • Neem een bakplaat of vorm en vet ze in met een laagje olie.

  • Doe het deeg voorzichtig in de vorm. Je wil niet alle lucht er terug uit duwen.

  • Besprenkel het deeg of je vingers met olijfolie, en prik nu een paar keer met je vingertoppen in het deeg tot op de bodem.

  • Bestrooi het deeg met een lekker zout en met rozemarijn.

  • Bak de focaccia 20 à 25 minuten mooi goudbruin op 220°C.

  • Haal de focaccia uit de oven en leg hem op een rooster.

  • Serveer de focaccia met lekkere Italiaanse producten als pesto, parmaham, mozzarella,…

  • Bestrijk de focaccia net voor het eten nog eens met een lekkere olijfolie.

  • Geniet.


Tips

  • De baktijd is afhankelijk van de dikte van je deeg, en dus afhankelijk van de grootte van je vorm.

  • Het deeg blijft wat nat en plat. Dat is dus heel normaal. Je krijgt geen deegbal of zo.


Variatie

  • Je kan ook olijven toevoegen in je deeg.


Bewaren

Je kan de focaccia de dag later nog eten. Bewaar hem luchtdicht, maak de focaccia dan even een beetje vochtig en leg terug 3 minuten in de oven of in de airfryer.

Je kan de focaccia ook al in stukken snijden en luchtdicht invriezen. Nadien beetje nat maken en terug een paar minuten in de oven bakken.


Met de stoomoven

  • Bak de focaccia 20 Minuten met het programma brood bakken. Verhoog de temperatuur naar 220°C.

  • Je kan het deeg ook laten rijzen in de stoomoven, met behulp van het rijsprogramma : Een uur op 35°C.

Bereidingstijd:

Deze Focaccia heeft 10 minuten kneedtijd en 1 uur rijzen nodig.

Maar hij is zo lekker, dat je het toch zeker eens moet gemaakt hebben.



 

Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!


345 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


mclds
Jul 07

Hoi vond je deze bloem in een Belgische AH? Bij ons hebben ze hem niet

Like
bottom of page