top of page
  • Foto van schrijverJoke & Félien

Frangipoire

Bijgewerkt op: 20 sep. 2022

Deze klassieke frangipanetaart geven wij een twist door op een bodem van zanddeeg een laagje abrikozenconfituur te smeren waarop de malse vulling van amandeldeeg terecht komt. Daar nog een sappig peertje bij. Heerlijk.



Ingrediënten



Bereidingswijze:



Deze taart heeft een bodem van zanddeeg. Of zoet kruimeldeeg.

Dat kan je op voorhand maken. Zie recept kruimeldeeg.



Als je zoals wij een portie zanddeeg in de diepvries hebt liggen, dan laat je dat even ontdooien.

Je kan het uitrollen tussen 2 bakpapieren, of Je snijdt het in plakken van 3à4 mm dik en belegt de ingevette en bebloemde bodem ermee. Beetje puzzelen en met je vingers het deeg wat aandrukken.

Je kan ook een pak zanddeeg of kruimeldeeg gebruiken.

  • Voor het deeg: Doe het volgende in een mengkom: 150 g boter op kamertemperatuur, 190 g suiker, 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel amandel-extract.

  • Klop dit een paar minuten op.

  • Klop 3 eieren op, en voeg nadien lepel per lepel het ei toe terwijl je het deeg zachtjes verder klopt. Het deeg kan even gaan schiften, maar dat komt goed.

  • Schraap ook het deeg af en toe van de randen weg.

  • Meng 90 g zelfrijzende bloem met 110 g amandelmeel en een snuifje zout.

  • Voeg dit rustig toe terwijl je het deeg mengt.


  • Beboter een cakevorm en bestrooi met bloem.

  • Leg een dunne bodem zanddeeg op de bodem van de vorm.

  • Smeer een dun laagje abrikozenconfituur op het zanddeeg.

  • Zet het deeg even in de diepvries of koelkast.

  • Snij de peren in 4, schil ze en maak op elk stuk peer wat inkepingen.

  • Neem de vorm terug uit de diepvries.

  • Doe hier het deeg op de zanddeeg.

  • Leg de peren in het deeg.

  • Bak de cake in totaal 55 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C. Eerst 40 minuten, pak hem in met aluminiumfolie als hij te bruin wordt en bak nog 15 minuten verder.

  • Laat 10 minuten afkoelen voor je hem ontvormt.

  • Laat afkoelen op een rooster.

  • Bestrijk met glazuur als je dat wenst.

  • Je kan hem nog met gebakken amandelschilfers bestrooien.

Tips:

  • Glazuur maak je van 7 eetlepels citroensap gemengd met 100 g bloemsuiker.

  • Als je niet van de smaak van citroen houdt, kan je ook water gebruiken om glazuur te maken.

  • Je kan perfect zelf bloemsuiker maken door suiker te mixen in een kleine keukenrobot.

  • Je kan ook bladerdeeg gebruiken bij deze taart.


Bereidingstijd:

Je kan dit lekkers op 15 minuten in de oven zetten.


1.007 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page