Gehaktballen in Stroganoffsaus
- Joke & Félien
- 13 uur geleden
- 2 minuten om te lezen
Smullen! Gehaktballen zijn sowieso al lekker. Maar als je ze in een romige tomatensaus met extra groenten maakt, dan is het Comfortfood waar je best van mag genieten.
Smakelijk

Ingrediënten

Ingrediëntenlijst
800 g gehakt
1 ei, losgeklopt
100 g paneermeel
1 ui, fijngesneden
1 sjalot, fijngesneden
2 teentjes look, geperst
1 eetlepels Italiaanse of Provençaalse kruiden
2 eetlepels paprikapoeder
½ theelepel chilipoeder of cayennepeper
3 gekleurde paprika’s, in blokjes gesneden
250 champignons in kwartjes gesneden
140 g tomatenpuree
300 ml rundsbouillon, of water met een blokje
200 ml room
Pasta, rijst of nanbrood
Bereidingswijze: Voor 4 personen:
Maak de gehaktballen
Meng 800 g gehakt met 1 eitje, 100 g paneermeel en kruid met zout en peper.
Rol er gehaktballen van ter grootte van 2.5 cm.
Bak de gehaktballen rondom bruin in een pan met 1 eetlepel olijfolie.
De gehaktballen moeten enkel aangekorst worden. Ze moeten dus zeker nog niet gaar zijn. Doe ze uit de pan als ze langs buiten een bruin kleurtje hebben.
Maak de stroganoffsaus
Neem de pan van de gehaktballen en voeg 2 eetlepels olijfolie toe.
Snij 1 ui en 1 sjalot fijn.
Stoof de ui en de sjalot aan in 2 eetlepels olijfolie.
Knijp er na 2 minuten 2 teentjes look bij en stoof dit 1 minuut mee.
Voeg 250 g champignons in kwartjes toe en stoof op een goed warm vuur 4 minuten mee.
Voeg 1 eetlepel Italiaanse of Provençaalse kruiden, 2 eetlepels paprikapoeder en een halve theelepel chilipoeder of cayennepeper toe.
Voeg 3 gesneden paprika's in blokjes toe en laat dit 3 minuten stoven.
Maak een kuiltje en voeg 1 blikje tomatenpuree toe en laat dit 2 minuten al roerend in het kuiltje mee bakken.
Flambeer eventueel met een scheut vodka.
Voeg 300 ml vleesbouillon toe, meng goed en kruid met zout en peper.
Voeg 200 ml volle room toe bij de saus.
Doe de gehaktballen bij in de stroganoffsaus.
Laat de gehaktballen 10 minuten in de saus garen.
Deze gehaktballen zijn heerlijk met pasta, rijst of nanbrood.
Smakelijk
Tips:
Je kan nog courgetteblokjes mee bakken met de paprika en champignons.
Je kan de vleesbouillon vervangen door water met een bouillonblokje.
Mealprep:
Je kan de gehaktballen en de saus tot 2 dagen op voorhand maken en bewaren in de koelkast.
Je kan deze gehaktballen met saus echt heel goed invriezen. Laat ze nadien rustig terug ontdooien en warm ze rustig op.
Variatie:
Deze gehaktballen met tomatensaus zijn ook heerlijk.
Bereidingstijd:
Je kan dit gerecht op 40 minuten op tafel zetten.
Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!