Een klassieke vol-au-vent met een twist. Malse stukken kip in een romige ragout met zachte gehaktballetjes en stukjes champignons. Daarbij een knapperig bladerdeeggebakje en het is feest op je bord. Echt genieten.
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Maak of koop kleine gehaktballetjes.
Pluk een gebraden kip (van het spit). Haal al het kippenvlees van de botjes en doe het in stukken zoals je het zelf graag eet. (kleine of grote stukken. Let op, het breekt nog wel bij het roeren.)
Doe de botjes en de propere stukken vel in een kookpot met 800 ml water.
Kook die 'kipafval' 15 minuten met zout en 1 blokje tuinkruidenbouillon.
Giet af boven een kookpot want hou de kippenbouillon bij!
Doe de kippenbouillon terug in de kookpot en kook de gehaktballetjes 5 minuten.
Giet de gehaktballetjes in een vergiet boven diezelfde kookpot want weer hou je de kippenbouillon bij!
Doe een grote eetlepel boter in de pot en voeg 1 bakje champignons in schijfjes toe.
Stoof de champignons 5 minuten. Kruid goed met zout en peper en 1 met 1 soeplepel (citroen) tijm.
Doe de champignons even uit de pot. Ze mogen bij de gehaktballetjes.
Laat 1 grote lepel boter (50 g ) smelten in de kookpot.
Voeg 2 volle eetlepels bloem toe en maak een roux.
Voeg ongeveer 750 ml kippenbouillon in porties toe en roer goed. Laat de saus indikken terwijl je goed roert.
Voeg 150 ml room toe.
Voeg 2 eetlepels fijn gesneden peterselie toe.
Voeg de gehaktballetjes en de champignons toe en meng al goed.
Meng voorzichtig de kip erbij. Kruid eventueel bij.
Smakelijk.
Tips:
Bij het zelf maken van vol-au-vent kies je dus helemaal zelf wat je lekker vindt.
Je kan uiteraard de kip zelf bakken. Of kippenfilets of kippenbillen gebruiken, net wat je lekker vindt. Wij vinden deze manier het lekkerst, want de kip is super smaakvol.
Je kan meer kippenbouillon gebruiken, of melk, of toch meer room als je de saus smeuïger wenst.
Voeg eventueel maizena express toe als je de saus dikker wenst.
Je kan de champignons eruit laten.
Variatie
Deze vol-au-vent met vis is ook super lekker.
Mealpreppen.
Je kan dit gerecht perfect op voorhand maken. Je bewaart het tot 2 dagen in de koelkast.
Je kan vol-au-vent ook perfect invriezen. Wij maken het dus altijd dubbel. Lekker handig.
Bij het opwarmen moet je wel voorzichtig zijn bij het roeren, zodat je de grote stukken kip niet stuk roert. Laat het eerst rustig ontdooien en warm de vol-au-vent dan pas terug op.
Vol-au-vent, vieze, koninginnenhapje, fricassee,… Het maakt niet uit hoe je het noemt, het is allemaal even lekker.
Bereidingstijd:
Deze vol-au-vent of videe is op 45 minuten klaar.
Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!
Echt heerlijk! Vandaag voor de 2de keer aan het maken!