Zalig: die gegratineerde patatjes. En oh zo handig als je veel eters hebt. Je tovert de ovenschotel zo uit de oven terwijl je gezellig met de gasten kan aperitieven.
Ingrediënten
Bereidingswijze:
Doe 300 ml melk en 400 ml volle room in een kookpot samen met grof gesneden sjalot, 1 takje rozemarijn, 2 gekneusde ongeschilde teentjes look, 2 blaadjes laurier, 2 takjes tijm, blokje tuinkruidenbouillon, peper, zout en nootmuskaat.
Verwarm het op een zacht vuur en laat alle kruiden hun smaak afgeven aan de room en de melk. Het mag heet worden, maar niet koken.
Schil 1 kg vastkokende aardappelen en snij ze vervolgens in dunne plakjes van ongeveer 3 millimeter: die dit met de mandoline of met een scherp mesje.
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
Smeer een grote (Zo heb je straks meer oppervlak, dus meer korstje 😉) ovenschaal in met boter.
Schik er de aardappelschijfjes in, zo in laagjes over elkaar net zoals dakpannen. (Dus platter als op mijn foto!)
Zeef het hete mengsel van melk en room.
Schenk het over de aardappelschijfjes tot ze net niet onderstaan.
Bestrooi met gemalen kaas en zet 40 minuten in de oven op 175°C tot de aardappelen gaar zijn en er een goudbruin kaaskorstje op ligt. (Elke oven is anders, dus controleer de gaarheid)
Als er toch nog teveel vocht op de schotel zit, dan giet ik ze wat af.
Smakelijk
Tips:
Ideaal als er familie / vrienden komen eten, dan zit ik liever gezellig mee aan tafel. Dus hoe lekker verse friet ook is, gratin is dan perfect! 😍
Je kan dit gerust op voorhand klaarmaken en de schotel terug 15 minuten opwarmen op 100°C.
Bereidingstijd:
Je kan dit lekkers op 25 minuten klaar zetten om nog 3 kwartier in de oven te laten garen.
Comentários