top of page
  • Foto van schrijverJoke & Félien

Gratin Dauphinois

Zalig: die gegratineerde patatjes. En oh zo handig als je veel eters hebt. Je tovert de ovenschotel zo uit de oven terwijl je gezellig met de gasten kan aperitieven.



Ingrediënten
















Bereidingswijze:

  • Doe 300 ml melk en 400 ml volle room in een kookpot samen met grof gesneden sjalot, 1 takje rozemarijn, 2 gekneusde ongeschilde teentjes look, 2 blaadjes laurier, 2 takjes tijm, blokje tuinkruidenbouillon, peper, zout en nootmuskaat.

  • Verwarm het op een zacht vuur en laat alle kruiden hun smaak afgeven aan de room en de melk. Het mag heet worden, maar niet koken.

  • Schil 1 kg vastkokende aardappelen en snij ze vervolgens in dunne plakjes van ongeveer 3 millimeter: die dit met de mandoline of met een scherp mesje.

  • Verwarm de oven voor tot 175 °C.

  • Smeer een grote (Zo heb je straks meer oppervlak, dus meer korstje 😉) ovenschaal in met boter.

  • Schik er de aardappelschijfjes in, zo in laagjes over elkaar net zoals dakpannen. (Dus platter als op mijn foto!)

  • Zeef het hete mengsel van melk en room.

  • Schenk het over de aardappelschijfjes tot ze net niet onderstaan.

  • Bestrooi met gemalen kaas en zet 40 minuten in de oven op 175°C tot de aardappelen gaar zijn en er een goudbruin kaaskorstje op ligt. (Elke oven is anders, dus controleer de gaarheid)

  • Als er toch nog teveel vocht op de schotel zit, dan giet ik ze wat af.

  • Smakelijk

Tips:

  • Ideaal als er familie / vrienden komen eten, dan zit ik liever gezellig mee aan tafel. Dus hoe lekker verse friet ook is, gratin is dan perfect! 😍

  • Je kan dit gerust op voorhand klaarmaken en de schotel terug 15 minuten opwarmen op 100°C.


Bereidingstijd:

Je kan dit lekkers op 25 minuten klaar zetten om nog 3 kwartier in de oven te laten garen.


287 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Eiersalade

Kommentare


bottom of page