Dit is geen gewone aardappelgratin, dit is een super lekkere variant erop; eentje vol groenten. Flinterdunne laagjes zoete aardappel, romige pompoen en knolselder vormen een heerlijke combinatie in deze groentengratin.
De oven tovert ze traag gegaard in een badje van knoflookroom en Mediterraanse kruiden om tot een lekkernij. Je zet deze ovenschotel snel bij op tafel als dagelijkse kost, en hij is heel gemakkelijk bij feestjes, familiediners.
Ingrediënten
Bereidingswijze:
Doe 300 ml melk en 400 ml volle room in een kookpot samen met grof gesneden sjalot, 2 takjes tijm, 1 takje rozemarijn, 2 gekneusde ongeschilde teentjes look, 2 blaadjes laurier, een blokje tuinkruidenbouillon, peper, zout en nootmuskaat.
Verwarm deze mengeling op een zacht vuur en laat alle kruiden hun smaak afgeven aan de room en de melk. Het mag heet worden, maar niet koken.
Schil 1 dunne kleine flespompoen, 4 zoete aardappelen en een kleine knolselder.
Snij de groenten vervolgens in dunne plakjes van ongeveer 3 millimeter: doe dit met de mandoline of met een scherp mesje. De pompoen is sneller gaar dus die mag je in plakjes van 5 mm snijden.
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
Smeer een grote (Zo heb je straks meer oppervlak, dus meer korstje 😉) ovenschaal in met boter.
Schik er de aardappelschijfjes in, zo in laagjes over elkaar net zoals dakpannen.
Zeef het hete mengsel van melk en room.
Schenk het over de groentenschijfjes tot ze net niet onderstaan.
Bestrooi de groenten met gemalen kaas.
Zet de schaal 30 to 40 minuten in de oven op 175°C tot de groenten gaar zijn en er een goudbruin kaaskorstje op ligt. (Zie tip.)
Als er toch nog teveel vocht op de schotel zit, dan giet ik ze wat af.
Smakelijk
Tips:
Controleer de groenten na 25 minuten zeker. De gaarheid ligt aan de dikte van je plakjes groenten, en aan je oven.
Daarboven kies je ook zelf hoe gaar je de groenten wil. wij eten ze graag nog beetgaar, dus wij halen het net iets sneller uit de oven.
Deze schotel is Ideaal als er familie / vrienden komen eten, dan zit ik liever gezellig mee aan tafel. Gratin is dan perfect!
Mealprep
Je kan dit gerust op voorhand klaarmaken en de schotel terug 15 minuten opwarmen op 100°C.
Bereidingstijd:
Je kan deze lekkere groentengratin op 25 minuten klaar zetten om nog 3 kwartier in de oven te laten garen.
Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!
Comments