Griekse kippenspiesjes ~ souvlaki
- Joke & Félien
- 6 aug
- 2 minuten om te lezen
Deze malse Griekse kippenspiesjes, ook wel souvlaki genoemd, zijn ideaal voor een zomerse barbecue of een snelle doordeweekse maaltijd. De kipdijfilet marineer je in een fris en kruidig mengsel van yoghurt, limoen, een snuf honing en véél oregano. Door de marinade wordt de kip boterzacht en krijgt ze die typische mediterrane smaak. Even grillen, serveren met tzatziki en een frisse Griekse salade, en je waant je zo in een Grieks dorpje aan zee.

Ingrediënten

Ingrediëntenlijst
100 ml (Griekse) yoghurt
3 geperste teentjes knoflook
2 eetlepels honing
2 eetlepels limoensap
1 theelepel limoenzeste
2 eetlepels oregano
1 eetlepel tijm
0,5 theelepel chilivlokken
(Zee)zout, naar smaak
600 tot 800 g kipdijfilet
Bereidingswijze: Voor 4 personen:
Meng 100 ml (Griekse) yoghurt met 3 geperste teentjes knoflook, 2 eetlepels honing, 2 eetlepels limoensap, 1 theelepel limoenzeste, 2 eetlepels oregano, 1 eetlepel tijm, 0,5 theelepel chilivlokkenen (zee)zout.
Snij 600 tot 800 g kipdijfilet in repen en doe ze bij de yoghurtmarinade. Laat de kip minimum 4 uur marineren in de koelkast.
Langer mag ook!
Maak saté’s door de kip aan prikkers te rijgen. De marinade mag erop blijven zitten. Je kan de saté’s terug afgedekt in de koelkast bewaren.
Bak de saté’s in een grillpan, op de grillplaat of op de barbecue gaar. 10 minuten is voldoende, je wil ze niet te droog bakken.
Serveer de kippensaté als hapje met schijfjes limoen.
Je kan er ook nog verse kruiden over knippen.
Of serveer ze met tzatziki en een Griekse salade.
Smakelijk
Tips:
Je kan uiteraard zelf de smaken wat aanpassen.
Je kan ook kipfilet gebruiken, maar kipdijfilet is malser. Kipfilet wordt droger na het bakken.
Voor de Griekse salade: Doe tomaten, komkommer, rode ui en olijven op een mooie schaal. Brokkel er feta bovenop en doe er een lekkere scheut olijfolie over.
Maak een lekkere tzatziki door 100 ml (Griekse) yoghurt te mengen met 1 theelepel lekker zout, peper, een halve zeer fijn gesneden komkommer en fijn gesneden dille. Rasp er een beetje limoenschil bij. En meng alles.
Mealprep:
Je kan de kipspiesjes op voorhand maken en bewaren in de koelkast.
Je zou ze al kunnen bakken, maar wij vinden saté’s warm of lauw het lekkerste.
Wij hebben zelf deze Griekse kippensaté’s nog niet proberen in te vriezen. Ze zijn zo lekker dat ze altijd op waren.
Weetje
Wat is het verschil tussen souvlaki en gyros?
Souvlaki zijn gegrilde spiesjes van gemarineerd vlees (zoals kip of varkensvlees), terwijl gyros dun gesneden geroosterd vlees is, meestal klassiek geserveerd in een pitabroodje.
Bereidingstijd:
Je kan deze kipsaté’s op 30 minuten op tafel zetten. Let wel: de kip moet een paar uur marineren!
Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!