Een klassieker, deze kaassaus. Dus hij mag op onze pagina zeker niet ontbreken.

Ingrediënten

Bereidingswijze:
Smelt 1 eetlepel boter op een zacht vuur.
Roer er dan van het vuur af, 2 eetlepels bloem onder.
Dan heb je een roux.
Sommigen laten de roux een minuutje mee bakken, wij doen dat niet.
Roer bij de roux een scheut melk en roer goed. Voeg opnieuw een scheut melk toe als de vorige melk is opgenomen.
Herhaal dit tot je ongeveer 400 ml melk hebt toegevoegd.
Zet het vuur halfhoog zodat je saus kan koken en indikken.
Roer goed want de bodem kan snel aanbranden.
Voeg zout, peper en nootmuskaat toe en een half bouillonblokje kip of tuinkruiden.
Voeg een eetlepel mosterd toe.
Voeg kaas naar wens toe. Wij gebruiken 150 g gemalen emmentaler en 50 g geraspte Grana Padana of Parmezaan.
Laat de kaassaus nog 1 minuut doorkoken.
Kies zelf je perfecte dikte van saus. Voeg eventueel nog wat melk toe.
Smakelijk.
Variatie
Probeer verschillende kazen zoals cheddar, gruyère of mozzarella voor variatie in smaak.
Voeg wat bouillon toe van de groenten als je de saus wat lichter wil. Bv als je kaassaus maakt voor bloemkool, voeg dan wat kookvocht van de bloemkool toe.
Wij voegen vaak nog een scheutje room toe.
Tips:
Je kan deze saus 2 dagen in de koelkast bewaren.
Deze kaassaus kan zelfs 2 weken ingevroren worden.
Bereidingstijd:
Je maakt deze kaassaus op 12 minuten.
Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!
Comments