Herfstsalade met pompoen, linzen en feta
- Joke & Félien
- 14 nov
- 2 minuten om te lezen
Geloof me, als je iets test, zou het deze wel mogen zijn. Want dit is zo’n lekker smaakbommetje.
Linzen met pompoen, feta en kruiden: een verwarmend gerecht dat barst van smaak én kleur. De geroosterde pompoen krijgt een lichtzoete toets, de linzen zorgen voor een stevige bite en de feta maakt het geheel romig en fris. Met een handvol verse kruiden en een vleugje citroen wordt dit een echt feelgoodbord vol herfstige geuren.
En de oven doet het meeste werk.

Ingrediënten

Ingrediëntenlijst:
2 rode uien of sjalotten
1 flespompoen
4 eetlepels olijfolie (2 voor de pompoen + 2 voor de kruidenmengeling)
1 eetlepel salie (gedroogd of vers)
200 g linzen (groene of bruine, volgens voorkeur)
2 eetlepels citroensap
1 koffielepel citroenrasp
1 teentje look, fijn gesneden
Verse kruiden naar wens: peterselie, munt, dragon, salie, ...
150 g feta
Bereidingswijze:
Snijd de rode uien of sjalotten in partjes.
Snijd de flespompoen in stukken van ongeveer 1 cm (de schil mag eraan blijven). Leg alles op een ovenschaal.
Meng 2 eetlepels olijfolie met een lepel salie, peper en zout. Giet over de pompoen en meng goed. Maak één laag in de ovenschaal.
Zet 30 minuten in de oven op 200°C.
Kook ondertussen de linzen gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Meng 2 eetlepels olijfolie met 2 eetlepels citroensap, 1 koffielepel citroenrasp, het teentje look, peper, zout en de fijn gesneden kruiden. Dit is je kruidenmengeling.
Giet de linzen af en meng er een lepel olie onder.
Haal de schil van de pompoen als je dat wenst (mag ook blijven).
Meng de linzen met enkele lepels van de kruidenmengeling en leg de geroosterde pompoen erop.
Bestrooi met feta en de rest van de kruidenmengeling.
Serveer eventueel met een stukje vlees.
Tips:
Deze salade kan je ook met pasta, rijst of couscous maken.
En de dag erna is dit ook super lekker als lunch.
Weetje: Omdat die gegrilde flespompoen zo lekker is, heb ik ineens een dubbele portie gemaakt. Daar maakte ik een super lekkere gegrilde pompoensoep mee. Die vind je bij de map 'Soepen'.
En als je tijd hebt, dan is het ook wel fijn om zelf je linzen te koken. Met goed wat kruiden. Want als je er als ze nog lauwwarm zijn de dressing onder roert, dan wordt het nog lekkerder.
Bereidingstijd:
Deze herfstsalade staat op 10 minuten in de oven. Terwijl maak je de rest. En na een half uur werk je het gerecht op 5 minuten af.
Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!
