top of page
Foto van schrijverJoke & Félien

Macaroni met pompoenkaassaus en krokant gebakken spek

Ook dol op Mac & Cheese? Wij vinden het 1 van de lekkerste gerechten. Bij deze macaroni met kaas krijg je nog eens een royale portie groenten binnen. En het comfort gevoel blijft, want deze originele macaroni is echt smullen.


Ingrediënten:


Bereidingswijze:

  • Snij de (fles)pompoen in 4, verwijder de pitten en snij in stukken.

  • Snipper de look en sjalot en stoof ze 4 minuten in 2 eetlepels olijfolie.

  • Voeg 400 g pompoenblokjes toe.

  • Kruid met 1 theelepel (verse) tijm en 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder. Kruid ook met een bouillonblokje en met zout, peper en nootmuskaat

  • Stoof de pompoen 10 tot 15 minuten tot hij gaar is.

  • Voeg 200 ml room, 150 g gemalen (pittige) kaas en 50 g Parmezaan toe. Het lekkerst is dat je een blokje van 3 cm van een blok afsnijdt.

  • Mix de pompoen, room en kaas tot een saus.

  • Kook 400 g pasta met zout en een bouillonblokje in ruim water. Maar! Zie tip!

  • Knip 150 g gerookt spek in reepjes of gebruik stukjes gerookt spek.

  • Bak het spek met 1 fijn gesneden rode ui en een paar blaadjes salie krokant. Zie tip.

  • Verwarm de oven met de grillstand voor op 180°C.

  • Meng de pasta, het gebakken spek en de saus en vul er een ovenschaal mee.

  • Bestrooi de macaroni met nog een handje geraspte (pittige) kaas.

  • Zet de macaroni 15 minuten in de oven op 150°C. Grill de laatste minuten zodat je een lekker gouden korstje krijgt.

  • Smakelijk.

Tips:

  • Wij houden absoluut niet van te platte pasta. Dus als je pasta nadien nog de oven in gaat, geven we graag deze tip: Kook de pasta 2 minuten minder dan aangegeven op de verpakking. Giet de pasta dus op tijd af. Hij gaart nadien nog verder in de saus in de oven.

  • Als je het spek in een koude pan doet en dan pas het vuur aanzet, heb je geen vetstof nodig.

  • Je kan de pompoen ook grillen in de oven: bestrijk hem dan met olie, chilivlokken, peper en zout en zet hem 50 minuten in de oven op 200c. Mix nadien met de overige ingrediënten.

  • Wie graag wat meer beet heeft, kan de pompoensaus iets grover laten.

  • Je kan ook blokjes pompoen uit de diepvriezer gebruiken.

  • Je kan ook gedroogde salie gebruiken.


Variatie

  • Deze macaroni is ook heel lekker met gehaktballetjes of worst.

Veggie

  • Gebruik of een vleesvervanger of mix de saus niet te fijn zodat je wel een beet houdt.


Met de thermomix

  • Snij de (fles)pompoen in 4, verwijder de pitten en snij in kleine stukken.

  • Snipper de look en sjalot/ ui 4 seconden op stand 4. Spatel naar beneden.

  • Voeg 1 eetlepel olie toe en stoof de sjalot 3 minuten op 100’C op stand 1

  • Voeg 400 g pompoenblokjes toe.

  • Kruid met 1 theelepel (verse) tijm en 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder. Kruid ook met een bouillonblokje en met zout, peper en nootmuskaat

  • Stoof de pompoen 10 tot 15 minuten op 100’C op stand 1.

  • Voeg 200 ml room, 150 g gemalen (pittige) kaas en 50 g Parmezaan toe. Het lekkerst is dat je een blokje van 3 cm van een blok afsnijdt.

  • Mix de pompoen 30 seconden op stand 5 en verhoog tot stand 8. Spatel eventueel naar beneden en herhaal.

  • Kook 400 g pasta met zout en een bouillonblokje in ruim water. Maar! Zie tip!

  • Knip 150 g gerookt spek in reepjes of gebruik stukjes gerookt spek.

  • Bak het spek met 1 fijn gesneden rode ui en een paar blaadjes salie krokant. Zie tip.

  • Verwarm de oven met de grillstand voor op 180°C.

  • Meng de pasta, het gebakken spek en de saus en vul er een ovenschaal mee.

  • Bestrooi de macaroni met nog een handje geraspte (pittige) kaas.

  • Zet de macaroni 15 minuten in de oven op 150°C. Grill de laatste minuten zodat je een lekker gouden korstje krijgt.

  • Smakelijk.


Bereidingstijd:

Deze lekkere Mac & cheese met pompoen staat op 20 minuten in de oven.


 

Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!






1.066 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Vol-au-vent

Comments


bottom of page