top of page
  • Foto van schrijverJoke & Félien

Minestrone maaltijdsoep

Bijgewerkt op: 31 dec. 2023


Een heerlijk dampend bordje kippensoep, dat doet echt watertanden. Zeker als de soep ook nog eens vol groenten zit. Je kan er wel of geen pasta aan toevoegen, zodat je een perfecte maaltijdsoep op tafel kan zetten. De bouillon is zeer smaakvol dankzij een geweldige tip. Je leest hem onderaan.

Deze soep moet je echt proberen. Echt héérlijk.


Ingrediënten:


Bereidingswijze:


Op het vuur:

  • Doe 4 grote kippenbouten in een grote pot en zet onder water met 2 liter warm water.

  • Voeg 1 ui in 8 stukken toe, 2.5 koffielepel zout en een halve bol look. Je moet de teentjes niet pellen, snij ze gewoon in de helft door en voeg ze toe aan de soep.

  • Breng het water aan de kook. Laat dan de kip 1 uur zacht koken.

  • Je kan intussen verder gaan met het recept tot dat je de kip terug nodig hebt.

  • Giet na 1 uur koken de kippenbouillon voorzichtig door een zeef met een grote kookpot onder. Je houdt uiteraard de kippenbouillon zeker bij!

  • Leg de kip op een bord en laat afkoelen.

  • Pluk het kippenvlees van de botten.

  • Emondeer de tomaten; dat wil zeggen dat we het velletje van de tomaten halen. Snij van 7 tomaten het kroontje weg. Maak aan de andere kant met een scherp mes een kruis in de tomaat. Leg de tomaten 30 seconden bij de kip, haal ze er met een schuimspaan uit, en haal het velletje van de tomaat. Snij de tomaten in 4.

  • Stoof 1 fijn gesneden sjalotje 2 minuten in 2 eetlepels olijfolie.

  • Voeg 3 fijn gesneden wortelen en 3 stengels fijn gesneden selder toe.

  • Laat de groenten 4 minuten stoven.

  • Voeg toe: 2 volle koffielepels tomatenpuree, 3 takjes tijm, 3 blaadjes laurier en de korst van een blok Parmezaan of Grana Padano, dus de onderste cm snij je af en gebruik je in de soep.

  • Roerbak de groenten met kaas 1 minuut op een zacht vuur.

  • Voeg 7 Roma tomaten, in stukken gesneden, zonder vel toe.

  • Roerbak de groenten nog 2 minuten.

  • Giet 2 liter van de kippenbouillon bij de groenten en laat de soep zo nog 12 minuten koken.

  • Schep de helft van de groenten en vocht uit de pot en mix deze tot een gladde soep. Let op dat je de tijm, laurier of parmezaankorst niet mee uit de pot schept! Want die moeten uiteraard niet mee gemixt worden.

  • Voeg die soep terug bij de groenten in de kookpot.

  • Voeg 1 blokje tuinkruidenbouillon en eventueel 1 blokje kippenbouillon toe.

  • Zet het vuur dan lager en laat de soep 12 minuten zachtjes koken.

  • Voeg de geplukte kip en 100g kleine pasta bij de soep en laat nog eens 10 minuten zacht koken. Kijk naar de tijd die de pasta moet koken! Laat de soep zeker niet langer koken! Laat de soep liever 2 minuten minder lang koken dan dat de pasta nodig heeft.

  • Kruid de soep met peper en mogelijks nog een beetje zout.

  • Werk af met fijn gesneden rode peper, fijn gesneden basilicum en vers geraspte Parmezaan.

  • Smakelijk.


Voor de thermomix vrienden.

Deze soep is het lekkerst vanuit de kookpot.


Tips:

  • Wie zoals ons van al dente pasta houdt, kookt de soep na het toevoegen van de pasta 2 minuten minder dan de kooktijd van de pasta. Die gaart nl nog door in de warme soep.


Serveertips:

Wie geen fan is van pikant, voegt weinig rode peper toe aan de soep. Maar als je hem heel fijn snijdt, is het echt een lekkere toevoeging.


Bewaren / Invriezen

  • Je kan deze soep 2 dagen in een koude koelkast bewaren. Warm telkens slechts de soep op die je nodig hebt.

  • Als je de soep zou invriezen, laat hem dan eerst al rustig ontdooien.

Bereidingstijd:

De soep staat op 1,5 uur op tafel.

Je hebt er ook best veel afwas mee. Maar deze kippensoep is echt zo lekker, dat je ze toch eens een keertje moet maken.


 

Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!

 

789 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page