Ja hier zijn we trots op. Zelf ontwikkeld, en dat zat er echt bonk op.
Echt een aanrader en al heel veel enthousiaste reacties op gekregen.
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Schil 500g asperges. (Tip: Steek de aspergeschillen in de diepvries)
Snij 5 cm van de top en snij de rest van de asperges in stukken van 1 cm.
Kook ze 2 minuten in kokend water met zout en een blokje tuinkruidenbouillon. Giet af maar bewaar al het kookvocht!!!
Haal de topjes er even uit en hou apart.
Stoof 1 sjalot in boter. Voeg een paar takjes tijm en 2 blaadjes laurier toe en laat stoven.
Doe 450ml kookvocht van de asperges en 1/3de van de stukjes asperges zonder top bij de sjalot. Laat vervolgens 2 minuten koken en mix zonder de laurier en de takjes.
Haal het door een zeef. Nu heb je een soort aspergesoep.
Smelt 75g boter en voeg 110g bloem toe. Meng de 'aspergesoep' bij de roux en kook tot een stevige saus. Meng tot slot 150g gemalen Brugse kaas, 50 g parmezaan (niet op de foto en 150g ham erbij met peper, zout, nootmuskaat, 2 eidooiers, 40 ml room en het sap van een halve citroen.
Doe de stukjes asperge bij de vulling en meng goed.
Doe plasticfolie in een kom en doe het beslag er in. Bedek de kom met nog een laag plasticfolie en laat afkoelen in de koelkast voor minstens drie uur.
Snij de vulling in porties en maak er mooie kroketten van. Wij maakten 12 kroketten en 15 balletjes.
Paneer de kroketten in bloem met z+p, daarna in 2 geklopte eiwitten + 1 el olijfolie + z+p+ nootmuskaat en daarna in panko.
Bak ze 2.5 minuut goudbruin in de frietpot op 175°. Let goed op, want panko wordt sneller bruin dan paneermeel.
Lekker met de puntjes van de asperges en wat tuinkers, kiemgroenten en sla.
Serveer er een mosterdsausje bij (mayo, mosterd en een el (griekse) yoghurt), of onze ravigottesaus. (zie bij de sauzen).
Smakelijk.
Serveertips:
Heerlijke als lunch of avondmaal met een salade.
Ook perfect als aperitiefhapje.
Tips
Steek de aspergeschillen in een zakje in de diepvries. Of maak er meteen soep van. Wij hebben een heel lekker recept bij de soepen staan.
Je kan de kroketten goed invriezen. Je kan ze best even wat laten ontdooien, zodat ze niet te lang gefrituurd moeten worden. Panko brandt sneller aan als paneermeel.
Bereidingstijd:
Dit is wel een uitdaging. Je bent al snel een uur bezig. Het beslag moet ook nog eens rusten in de koelkast, en nadien moet je je kroketten nog maken en paneren.
Maar; het is echt het werk waard!
Comments