top of page
  • Foto van schrijverJoke & Félien

Moussaka

Bijgewerkt op: 13 nov. 2023

Dit is onze versie, die wij het lekkerst vinden. Het fijne is dat je met dit gerecht vaak kan variëren, net naar wat jij lekker vindt. Zie tips.


Ingrediënten:


Bereidingswijze:

  • Snij 1 aubergine in plakjes van 3 mm. Leg ze op een snijplank en strooi er een beetje zout over. Zet ze opzij. Snij 2 uien, 2 teentjes look en 1 grote wortel fijn.

  • Stoof ze in 1 el olijfolie.

  • Voeg 140g tomatenpuree toe en laat 1 minuut meebakken.

  • Voeg 1 blik gepelde tomaten toe. En een leeg blik water.

  • Kruid met een half bouillonblokje, 1 el oregano, 1 el marjolein en z+p.

  • Wie het pittiger wil, kan nog 1 tl chilipeper, cayennepeper of Sriracha toevoegen.

  • Laat de saus 12 minuten pruttelen.

  • Mix ze nadien.

  • Maak een lekkere kaassaus van 1 lepel boter, 2 lepels bloem, 400 ml melk, nootmuskaat, zout en peper en 1 theelepel mosterd. Dat uitgeschreven recept vindt je bij de sauzen.

  • Schil 5 grote aardappelen en snijd ze in plakken van 3 mm.

  • Kook ze 3 minuten in gezouten water en giet af. Leg ze open op een groot bord om ze sneller koud te laten worden.

  • Snij ook de courgette in plakken van 3 mm.

  • Wrijf met een keukenpapiertje het zout van de plakjes aubergine.

  • Bak de schijfjes aubergine en courgette kort aan in een grillpan met een beetje olijfolie. Kruid met peper. De courgette kan je nog met zout bijkruiden.

  • Bak het gehakt gaar. Meng het gehakt onder de kaassaus.

  • Verwarm de oven voor op 180°.

  • Doe een laagje tomatensaus in een grote ovenschaal.

  • Schik daarover een laag aubergineschijfjes.

  • Vervolgens schik je er een laag aardappelschijfjes over.

  • Doe er de helft van de kaassaus met het gehakt over. Verdeel voorzichtig.

  • Beleg met een laag courgetteschijfjes en daarna een laag aardappelschijfjes.

  • Dan doe je weer een dun laagje tomatensaus.

  • Daarbovenop komt een tweede laag courgette en tenslotte de rest van de kaassaus met gehakt

  • Doe nog een dun laagje tomatensaus en bestrooi royaal met gemalen kaas.

  • Zet de moussaka 15 minuten in de hete oven op 180°.


Een klassiekere Moussaka?

  • Gebruik dan lamsgehakt.

  • En doe kaneel bij de tomatensaus.

  • Een goeie scheut rode wijn kan ook bij in de tomatensaus.


Tips:

  • Je hoeft de courgette en aubergine niet voor te bakken als het snel moet gaan. Maar zet het gerecht dan zeker 45 minuten in de oven.

  • Ook de aardappel kan er rauw mee in. Snij de aardappel dan slechts 2 mm dik. Ook dan heeft dit gerecht zeker 45 minuten gaartijd nodig.

  • Als je dit gerecht maakt voor de dag erna, dan zet je hem in de koelkast en bak je hem de dag erna af. Wij zetten hem dan al wel een uur van tevoren uit de koelkast, en warmen de oven dan goed voor.


Bereidingstijd:

Deze moussaka heeft wel wat tijd nodig.

Wij plannen een gerecht met tomatensaus en of kaassaus altijd in, als we die week nog iets anders met die saus eten. Je kan beide sauzen ook perfect invriezen.

 

Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!

 




816 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page