top of page
  • Foto van schrijverJoke & Félien

Savooikool aardappelgratin

Bijgewerkt op: 27 jun. 2022

Het ideale bijgerecht bij een stukje wild. Of gewoon veggie. Oh zo lekker!

Met krokante aardappeltjes, groene kruiden en cottage cheese. Origineel is het met ricotta, maar dat had ik niet in huis.

Koken met wat je in huis hebt. Of naar eigen goesting. Helemaal zoals wij het ook zien. ❤️



Ingrediënten















Bereidingswijze:

  • Snij 3 lente-uitjes en 2 teentjes look fijn en meng met 2 eetlepels olijfolie, een eetlepel dragon, 2 eetlepels peterselie, een 15 tal blaadjes basilicum en de rasp van een halve citroen. Dit noemen we verder de groene kruiden.

  • Stoof 3 sjalotjes en een teentje look aan.

  • Snij de aardappels in plakjes van max 3mm. Doe ze in een ovenschaal met 2 lepels olijfolie en een eetlepel gerookt paprikapoeder. Hussel goed samen met de gestoofde uitjes en peper en zout.

  • Vet een ovenschaal in met een lepel olijfolie.

  • Leg hierin een bodem savooikool bladeren.

  • Tip:Als je het nadien bij het snijden iets gemakkelijker wil, kan je de savooikool al in repen snijden en zo bodem vullen. Wij gaan het volgende keer zo doen ☺️

  • Beleg met schijfjes aardappel en wat gestoofde uitjes.

  • Bestrooi met peper en zout, groene kruiden, beetje gemalen gruyèrekaas en toefjes cottagecheese.

  • Herhaal nog 2 keer en eindig met savooikoolbladeren.

  • Giet 250 ml groentebouillon in de ovenschaal en zie dat het wat tussen de bladeren inloopt.

  • Bestrooi met gemalen gruyèrekaas.

  • Zet 60 minuten in de oven op 180’. (Best het eerste half uur onder aluminiumfolie, zodat het minder bruinzwart wordt als bij ons)

  • Bestrooi eventueel nog met kruiden

  • Smakelijk

Tips:

  • Als je van fris en 🍋 houdt, kan je er nog een beetje extra tussen raspen.

  • Als je er een stukje vlees bij eet, gebruik dan kippenbouillon om bij de ovenschotel te gieten. (Ipv groentenbouillon)

  • Je kan dit gerust op voorhand klaarmaken en de schotel terug 15 minuten opwarmen op 100°C.

  • Ja ook dat is koken, en al helemaal volgens het nieuwste boek #shelflove van #ottolenghi.


Bereidingstijd:

Je kan dit lekkers op 15 minuten klaar zetten om nog 1 uur in de oven te laten garen.


55 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Eiersalade

Guacamole

bottom of page