Gehaktbroodje in gerookt spek
- Joke & Félien
- 7 uur geleden
- 2 minuten om te lezen
Een gehaktbroodje is zo’n gerecht dat altijd werkt. Dit keer pakten we het gekruid gehakt in met gerookt spek. Dan krijg je een heerlijk gehaktbroodje dat er feestelijk uit ziet. Het blijft dan ook nog eens heerlijk sappig en het vraagt weinig moeite. In de oven krijgt het spek een mooi korstje terwijl het gehakt zacht blijft.
Dit meatloaf is ideaal met een salade of warme groenten en puree of ovenaardappeltjes. Een klassieker die iedereen graag mee eet.

Ingrediënten:

Bereidingswijze:
Snij 1 sjalot en 1 teentje look fijn.
Bak de sjalot en look even in 1 el olijfolie glazig. Kruid met 2 eetlepels Provençaalse kruiden en laat even mee bakken.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Doe 1 kg gehakt in een mengkom met 75 g paneermeel, 75 g Grana Padano of Parmezaanse kaas, 1 ei, de gestoofde ui en look en een koffielepel mosterd.
Kruid met zout en peper.
Meng het gehakt goed.
Vet een cakevorm in met 1 el olijfolie.
Beleg de cakevorm met lapjes gerookt spek.
Doe het gehakt op het spek in de cakevorm.
Bak het gehaktbrood 30 minuten op 170°C in de heteluchtoven.
Haal het gehaktbrood voorzichtig uit de vorm. Tip: Als je het spek nog net iets meer gebakken wil hebben, kan je het nog 3 tot 5 minuten bakken met de spekkant naar boven.
Smakelijk.
Tips
De gaartijd is afhankelijk van de dikte van je gehakt. Check dit dus zeker. Wij bakken in onze grote cakevorm 1 kg gehakt. Het gehaktbroodje is dan 7 cm hoog.
Je kan ook een broodje met de hand maken en in een ovenschaal bakken.
Je kan uiteraard van het gehakt ook gehaktballetjes van maken.
Afwisseling
Je kan met de toevoegingen en de kruiding variëren.
We hebben nog een klassiek gehaktbroodje.
Dit gehaktbroodje is lekker met pasta, met de andere helft van de zongedroogde tomaten onder gesneden. Een scheut olijfolie en wat parmezaan maken de pasta af.
Veggie
Je kan perfect vegetarisch gehakt nemen.
Mealprep
Je kan een gehaktbroodje tot 2 dagen op voorhand maken. Je bewaart het in de koelkast.
Je kan een gehaktbroodje goed invriezen als het eenmaal gebakken is. Je kan het zo invriezen in zijn geheel. Of je kan het gehaktbrood ook al in plakken snijden van 1.5 cm. Dan kan je ze invriezen met een stukje bakpapier tussen elk stukje vlees. Zo kan je ze gemakkelijk ontdooien, en zelfs mee naar je werk / school nemen.
Bereidingstijd:
Je kan dit gehaktbroodje op 10 minuten in de oven steken. Het moet nog wel 30 tot 40 minuten in de oven bakken.
Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!
