top of page
  • Foto van schrijverJoke & Félien

Vlammetjes

Bijgewerkt op: 29 sep. 2023

Een lekker hapje dat iedereen kan bekoren. Want je kan het ook met veggie gehakt maken. Eerst gezellig samen met je (klein)kinderen te maken. En dan kan je samen genieten en smullen. Ze zijn ook heerlijk als ze uit de diepvriezer komen.

Recept voor vlammetjes met gehakt


Ingrediënten:

Met 1 kg gehakt kan je ongeveer 75 stuks maken.

Ingrediënten voor vlammetjes met gehakt


Bereidingswijze:

  • Laat de loempiavellen ontdooien die je nodig hebt. Je kan ze gewoon nog op en stapel laten liggen zodat ze niet uitdrogen. Zie tip.

  • Cutter / Hak / Snij 1 sjalot, 2 teentjes look en 1 rode peper fijn.

  • Doe 3 el olijfolie in een pan en bak het uimengsel 2 minuten.

  • Kruid met 1 el Roze Harissa (zie tip) zout en peper.

  • Voeg 2 el ketjap manis, 2 el Sojasuas en 1 à 2 el Sambal toe.

  • Voeg 1 kg gehakt toe en bak het gehakt gaar.

  • Als je teveel vocht in je gehakt hebt, dan moet je of wat vocht wegdoen, of het indikken met maizena express.

  • Snij de loempiavellen in vier zodat je vier vierkanten hebt. Doe dit niet onmiddellijk met het hele pak.

  • Leg dan telkens 4 stukken loempiavel open op tafel.

  • Doe 1 el vulling in een hoek, kwast de kanten in met opgeklopt ei en rol ze strak op zoals op de foto's. Zie link. Je plooit de bovenste hoek over de vulling, je rolt ze 1 keer strak naar beneden, Je plooit de linker en dan de rechterkant over de vulling. En dan rol je ze verder op. Het laatste stukje trek je strak over de loempia. Of vlammetje. Je plakt het eventueel nog verder dicht met wat eigeel.

  • Wij vegen telkens de tafel schoon met een stukje keukenrol en doen dan verder.

  • Herhaal met weer stukken loempiavel en vulling.

  • Leg de 'vlammekes' of mini loempia's naast elkaar op een bord, of op keukenpapier.

  • Bak ze 2 à 3 minuten op 180° in de friteuse. Of vet ze in met weinig olie en leg ze in de airfryer.

  • Lekker met een loempiasausje.

  • Smakelijk

Tips:

  • Rose Harissa bestaat uit chili, komijn, koriander, look en rozenblaadjes. Je kan het vervangen door een halve el Harissa of Sambal.

  • Je kan uiteraard de kruiding ook aanpassen. Proef gerust de vulling en kruid bij naar wens.

  • Als je de vlammetjes echt pikant wil maken, voeg je nog een extra lepel sambal en / of Rozenharissa toe.

  • Je kan het gehakt nog cutteren, maar wij vinden stukjes lekkerder.

  • Het pak is diepgevroren met 40 stuks in. Als je er geen 40 gebruikt, kan je het even laten ontdooien en het pak proberen in de helft te doen, en de andere helft terug invriezen. Dat kan echt geen kwaad.


Veggie?

  • Gebruik vegetarisch gehakt.


Met de Thermomix

  • Cutter 1 sjalot, 2 teentjes look en 1 rood pepertje 5 seconden op stand 5.

  • Spatel naar beneden en herhaal.

  • Voeg 2 el ketjap manis, 2 el Sojasuas en 1 à 2 el Sambal toe.

  • Mix opnieuw 10 seconden op stand 8.

  • Herhaal eventueel.

  • Voeg 1 el olijfolie toe en bak 3 minuten op stand 1 op 100°C.

  • Voeg de harissa toe.

  • Bak het gehakt in de pan, en voeg bovenstaande toe.

  • Als je teveel vocht in je gehakt hebt, dan moet je of wat vocht wegdoen, of het indikken met maizena express.

  • Je kan gehakt in de Thermomix bakken, maar wij vinden het in de pan lekkerder.

  • Je kan nadien het gehakt nog cutteren, maar wij vinden stukjes lekkerder.

  • Zie bovenstaand recept om de Vlammekes te maken.


Bewaartips

  • Je kan ze best dezelfde dag bakken dan dat je ze maakt.

  • Je kan ze perfect invriezen, ze komen er even lekker uit. Wij laten ze niet langer dan 1 maand in de diepvriezer. Ze zijn echt te lekker en komen er snel uit.

  • Laat ze 10 minuten ontdooien en nadien kan je ze 2 tot 3 minuten bakken op 180°C.


Bereidingstijd:

Het vraagt wel wat tijd om ze te maken. Dus kies een leeg momentje uit, zodat je de diepvriezer kan vullen. Het loont de moeite.



392 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page