top of page
  • Foto van schrijverJoke & Félien

Appeltaart

Bijgewerkt op: 29 sep. 2023

Appeltaart; is niet iedereen er dol op? Zoonlief maakte deze helemaal zelf. Wees maar zeker dat wij ervan genoten hebben.

Recept voor appeltaart

Ingrediënten

Ingrediënten voor appeltaart

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven op 180°C.

  • Maak zanddeeg of koop een rol zanddeeg of kruimeldeeg.

  • Doe 150 g malse boter in de mengkom van de keukenmachine.

  • Voeg 100 g suiker, 2 zakjes vanillesuiker en 30 g kaneelsuiker toe en meng goed.

  • Voeg 3 eieren één voor één toe. Laat de machine draaien.

  • Zeef 150 g zelfrijzende bloem bij het beslag.

  • Meng het beslag.

  • Je kan nu kiezen of je nog kleine blokjes appel onder het deeg mengt.

  • Verwarm de oven voor op 180°C.

  • Vet een cakevorm goed in met boter en bestrooi met bloem. Doe het overtollige bloem weg.

  • Druk het zanddeeg in de beboterde en bebloemde vorm. Zie tip.

  • Doe het beslag in de taartvorm.

  • Verdeel er schijfjes of stukjes appel (3 stuks) over. Zie tip.

  • Bak de cake 25 à 30 minuten op 180°C.

  • Check met een stokje of de cake klaar is. Het stokje moet droog uit de cake komen.

  • Haal de cake uit de oven en laat op een rooster afkoelen.

  • Bestuif met bloedsuiker en garneer eventueel nog met amandelschilfers.

  • Smakelijk

Tips:

  • Je kan de appeltaart ook zonder het zanddeeg / kruimeldeeg maken.

  • Als je met kruimeldeeg werkt, verdeel dan 2 eetlepels kaneelsuiker over de bodem.

  • Wij maken altijd een driedubbele portie zanddeeg en vriezen 2 delen in voor een volgende taart.

  • Je kan het zanddeeg best in een dikke rol laten rusten in de koelkast, of zo invriezen. Dan kan je plakken van 4 mm snijden en die in de vorm nog platter drukken. Je kan gewoon met de hand het deeg in de vorm drukken en aanpassen. Je kan het deeg ook tussen 2 bakpapieren plat rollen.

  • Je kan ook kant en klaar zanddeeg of kruimeldeeg gebruiken. Bestrooi de bodem dan met kaneelsuiker en rol het er voorzichtig met een deegroller in.

  • Als je vorm groter is, gebruik je meer deeg. De algemene tip is dat je per 1 ei, 50 g boter, 50 g suiker en 50g bloem neemt..

  • Snij de appeltjes goed in, zodat het deeg goed naast de appeltjes kan rijzen. Schijfjes / blokjes geeft het luchtigste resultaat. (Zo 1/4de van een appel in 1 stuk laat de appelcake niet goed rijzen.)


Bereidingstijd:

Je kan deze appeltaart op 15 minuten in de oven zetten, als je het zanddeeg al gemaakt had, of een pak zanddeeg gebruikt. Anders duurt het uiteraard langer.


 

Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!

 

523 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Appelbollen

Tulband cake

bottom of page