Appeltaart
- Joke & Félien
- 27 mei
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 2 dagen geleden
Een smeuïge appeltaart met de structuur van een cake én een heerlijk krokant korstje rondom, dat is smullen. Hij is perfect op elk moment van de dag. Dit is de snelle versie.

Ingrediënten

Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 180°C.
Maak zanddeeg of koop een rol zanddeeg, kruimel of taartdeeg of bladerdeeg: net wat je lekker vindt. Zie tip.
Meng 150 g suiker, 1 zakje vanillesuiker en 3 eieren en klop dit 2 minuten op.
Doe 150 g malse boter bij in de mengkom van de keukenmachine en meng.
Zeef 200 g zelfrijzende bloem bij het beslag.
Meng het beslag.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een lage ronde cakevorm goed in met boter en bestrooi met bloem. Doe het overtollige bloem weg.
Leg het deeg in de beboterde en bebloemde vorm. Zie tip.
Verdeel 3 eetlepels abrikozenconfituur op het deeg.
Verdeel het beslag op het deeg.
Schil 3 appels, verdeel ze in 4 en verwijder het klokhuis. Snij de appels bovenaan een beetje in maar laat ze heel.
Verdeel de appel over het deeg.
Bak de cake 25 à 30 minuten op 180°C.
Check met een stokje of de cake klaar is. Het stokje moet droog uit de cake komen.
Haal de cake uit de oven en laat op een rooster afkoelen.
Bestuif met bloemsuiker en garneer de taart eventueel nog met amandelschilfers.
Smakelijk
Tips:
Je kan de appeltaart ook zonder het zanddeeg / kruimeldeeg en de confituur maken. Dan heb je een appelcake.
Als je met niet gezoet taart of kruimeldeeg werkt, verdeel dan 2 eetlepels kaneelsuiker over de bodem. Je kan die met een deegrol nog in het deeg rollen.
Snij de appeltjes goed in, zodat ze zeker mee gaar bakken.
Je kan ook een andere vorm gebruiken uiteraard.
Zelfgemaakt zanddeeg
Zelfgemaakt zanddeeg is uiteraard het allerlekkerste. Al vraagt dat meer werk.
Wij maken altijd een driedubbele portie zanddeeg en vriezen 2 delen in voor een volgende taart.
Je kan het zanddeeg best in een dikke rol laten rusten in de koelkast, of zo invriezen. Dan kan je plakken van 4 mm snijden en die in de vorm nog platter drukken. Je kan gewoon met de hand het deeg in de vorm drukken en aanpassen. Je kan het deeg ook tussen 2 bakpapieren plat rollen.
Weetjes:
Wat is het verschil tussen appeltaart en appelcake? Appeltaart heeft vaak een deegkorst, terwijl appelcake luchtiger is en gebakken wordt als een cake. Dit recept combineert het beste van beide: een sappige cakebasis en een krokant jasje.
Welke appels gebruik je best voor een appeltaart? Voor dit recept zijn stevige, lichtzure appels zoals Jonagold, Elstar of Boskoop ideaal. Ze blijven sappig en geven een mooie balans.
Mealprep
Je kan deze appeltaart perfect een dag op voorhand maken.
Bewaar hem afgedekt op kamertemperatuur of in de koelkast.
Bereidingstijd:
Je kan deze appeltaart op 15 minuten in de oven zetten, als je het zanddeeg al gemaakt had, of een pak zanddeeg gebruikt. Anders duurt het uiteraard langer.
Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!
Comments