top of page

Lemon posset

  • Foto van schrijver: Joke & Félien
    Joke & Félien
  • 22 aug
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 4 sep

Lemon posset is hét bewijs dat je met maar drie ingrediënten een luxueus dessert op tafel zet. Romig, fris en heerlijk zacht van textuur. Ja dit klassieke Engelse toetje is perfect bij een brunch, na een barbecue of na een uitgebreid diner.

Lemon posset citroendessert citroen panna cotta

Ingrediënten:

ree

Ingrediëntenlijst

  • 5 citroenen

  • 110 g kristalsuiker

  • 400 ml slagroom

  • vers zacht fruit om af te werken


Bereidingswijze:

  • Snij 4 citroenen in de helft. Wij doen het zoals op het filmpje. Want dan kan je de 2 topjes voorzichtig weg snijden, zodat de citroenhelften beter op een bord blijven staan.

  • Pers 4 citroenen uit of hol ze uit met behulp van een mes en een grote lepel. Zie dat je niet te veel van de witte schil haalt, want dat is bitter.

  • Mix eventueel het sap nog. Maar het moet niet als je een goeie zeef hebt.

  • Doe 400 g room en 110 g suiker in een steelpan en breng dit al roerend aan de kook. Laat 2 minuten zachtjes koken zodat de suiker volledig oplost.

  • Haal de pan van het vuur, zet er een zeef op en voeg 120 ml van het citroensap toe.

  • Rasp nog 1 tot 2 eetlepels citroenrasp en voeg dat ook toe.

  • Roer goed en laat de room 5 minuten op een zacht vuurtje trekken. Roer af en toe. Laat de room zeker niet koken!

  • Pak een mooi groot bord en zet er de citroenhelften op.

  • Verdeel de lemon posset over de citroenhelften. Verdeel als je nog citroenroom over hebt, dit over mooie potjes. De vulling krimpt een beetje dus vul ze gerust tot aan de rand.

  • Laat de toetjes eerst afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze daarna minstens 4 uur in de koelkast.

  • Serveer de lemon posset ijskoud.

  • Hij is heerlijk met vers rood fruit of een sprietje munt.

  • Geniet.

Tips

  • Je kan de citroenhelften ook gewoon persen en dat sap door een zeef toevoegen. Dat gaat sneller. Je hebt slechts 120 ml sap nodig.

  • Je hebt mogelijks nog citroensap over, dat ligt uiteraard aan hoe sappig je citroenen zijn.

  • Je kan ook 2 zakjes vanillesuiker gebruiken en slechts 95 g suiker.

  • Limoen, sinaasappel of grapefruit geven ook een lekkere twist, al zal de dikte iets variëren.

Mealprep / Bewaren

  • Je kan deze lemon possets ook de dag op voorhand al maken. Het fruit serveer je er pas bij het serveren bij.

  • Je kan lemon posset tot 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.

  • Invriezen lukt niet.


Bereidingstijd:

Dit citroen dessert is op 15 minuten klaar. Maar je moet het wel nog 4 uur in de koelkast laten opstijven.


Weetje

De magie zit in de combinatie van room, suiker en citroensap: het zuur van de citroen zorgt ervoor dat de room vanzelf opstijft, zonder gelatine of andere bindmiddelen. Hij lijkt dus qua structuur op panna cotta.


Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


Logo_prinsessenboon.png
Prinsessenboontjes on tour.png

Volg ons op
Instagram

  • Volg ons op Instagram

Volg ons op
Pinterest

  • Pinterest

Volg ons 
op Instagram

  • Volg ons op Instagram
MapHub.png

© 2023 by Prinsessenboontjes. Proudly created with Wix.com

bottom of page