Romige risotto met witte asperges, erwtjes en krokante pancetta
- Joke & Félien
- 6 jun
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 11 jun
Een echte klassieker die een heerlijke lentetouch krijgt. Lekker smeuïg en helemaal perfect zo met de extra erwtjes en de krokante pancetta. Dit is comfort food met een frisse twist.

Ingrediënten: voor 4 personen:

Ingrediëntenlijst
800 g witte asperges
2 Ã 3 sjalotjes, fijngesneden
200 g risottorijst (zoals arborio of carnaroli)
100 g jonge erwtjes (diepvries of vers)
50 ml droge witte wijn (optioneel)
400 ml kippenbouillon (of water + 1 bouillonblokje), eventueel meer indien nodig
25 g boter of scheut olijfolie extra vierge
50 g vers geraspte Parmezaan of Grana Padano (+ extra om te serveren)
8 Ã 10 plakjes pancetta
Verse kruiden zoals peterselie
Bereidingswijze voor 4 personen:
Schil 800 g witte asperges en snij 2 cm van de onderkant af.
Snij de asperges in stukken van 4 Ã 5 cm. Hou de topjes apart.
Neem een grote pan of pot die ook in de oven mag.
Bak de pancetta kort in de pan. Haal de pancetta uit de pan, en laat het spekvet in de pan. Hou de plakjes pancetta apart.
Gebruik dezelfde pan en stoof in het spekvet 2 tot 3 fijn gesneden sjalotjes 2 minuten aan. Zie tip bij veggie als je geen vlees wil eten.
Voeg 200 g Risottorijst toe en roerbak 3 minuten mee.
Voeg eventueel 50 ml droge witte wijn toe en roerbak 1 minuut mee.
Voeg de aspergestukken en 100 g jonge erwtjes toe (De topjes van de asperges voeg je nog niet toe.)
Voeg 400 ml kippenbouillon toe. Of neem water met 1 bouillonblokje.
Laat de risotto op een zacht vuur garen. Je mag af en toe roeren.
Kijk op de verpakking van de risottorijst hoe lang je ongeveer nodig hebt.
Voeg 5 minuten voor de risotto klaar gaat zijn, de aspergepunten toe. Roer.
Proef de risotto op tijd! Als de risotto nog niet gaar is, dan voeg je nog bouillon toe.
Roer 25 g goede boter en een goeie scheut lekkere olijfolie extra vierge onder de risotto.
Roer 50 g (vers) geraspte Parmezaan of Grana Padano onder de risotto.
Roer nog (verse) kruiden onder de risotto.
Leg de plakjes pancetta bij de risotto.
Serveer meteen!
Dien op met extra vers geraspte Parmezaan.
Smakelijk
Risotto maken met een stoomoven
Zet de schaal na het stoven 30 minuten in de stoomoven op 100% stoom, op 100°C.
Voeg nog bouillon en tijd toe als je rijst nog niet gaar is.
Tips:
Serveer je Risotto onmiddellijk!
Pas de tijd aan naar de Risottorijst je je gekocht hebt.
De vuistregel is dat je voor elke 100 g Risottorijst 200 tot 250 ml vocht nodig hebt. (bouillon en wijn)
Als bouillon kan je ook de aspergeschillen nemen die je 5 minuten kookt met 2 bouillonblokjes en zout.
Als de risotto te droog is, voeg je bouillon toe.
Je kan nog extra verse kruiden toevoegen.
Gebruik de schillen van asperge om soep te maken.
Mealpreppen / Bewaartips
Risotto eet je meteen na het maken.
Met de Thermomix?
Neem het basisrecept voor Risotto en gebruik onze hoeveelheden.
Doe de geschilde witte asperges in de stoommand vanaf dat je de Risottorijst hebt toegevoegd. Ze zijn dan perfect al dente. Als je ze liever meer gaar hebt, dan moet je ze bij het stoven van de ui al in de stoommand op de Thermomix zetten. Hussel ze af en toe eens door elkaar.
De groene asperges grillen wij kort in een grillpan met olijfolie, net voor de risotto klaar is, want die hebben maar 2 minuten nodig.
Bereidingstijd:
Je kan dit lekkers op 30 minuten op tafel zetten.
Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!