top of page
Foto van schrijverJoke & Félien

Risotto met asperges

Bijgewerkt op: 29 sep. 2023

Een echte klassieker die een heerlijke lentetouch krijgt. Lekker smeuïg en helemaal perfect zo. Of met een stukje vis of vlees.

Recept voor risotto met asperges en parmezaan


Ingrediënten: voor 4 personen:

Ingrediënten voor risotto met asperges en parmezaan


Bereidingswijze:

  • Schil 500 g witte asperges en snij 2 cm van de onderkant af.

  • Kook de schillen en de onderkanten van de asperges 5 minuten in 800 ml water waar je 2 bouillonblokjes (tuinkruiden of groenten) en 1 theelepel zout aan hebt toegevoegd.

  • Giet af maar bewaar het kookvocht!

  • Snij de asperges in stukken van 4 à 5 cm. Hou de topjes apart.

  • Stoof 1 fijn gesneden sjalot 2 minuten in 1 el boter en 2 el goede olijfolie.

  • Voeg 250 g Risottorijst toe en roerbak 3 minuten mee.

  • Voeg 60 ml droge witte wijn toe en roerbak 1 minuut mee.

  • Voeg 600 ml kookvocht van de asperges toe.

  • Laat de risotto op een zacht vuur garen. Je mag af en toe roeren.

  • Kijk op de verpakking van de risottorijst hoe lang je ongeveer nodig hebt.

  • Voeg 4 minuten voor de risotto klaar gaat zijn, de stukken asperge toe. Roer.

  • Voeg 2 minuten voor de risotto klaar gaat zijn, de punten van de asperge toe. Roer.

  • Bak dan ook de groene asperges (zonder onderkantje) met olijfolie in een (grill)pan. Kruid met zout en peper.

  • Proef de risotto op tijd! Als de risotto nog niet gaar is, dan voeg je nog bouillon toe.

  • Roer 25 g goede boter en een goeie scheut lekkere olijfolie extra vierge onder de risotto.

  • Roer 50 g (vers) geraspte Parmezaan of Grana Padano onder de risotto.

  • Roer nog (verse) kruiden onder de risotto. Of gebruik peterselie en bieslook uit de diepvriezer.

  • Serveer meteen!

  • Dien op met de groene asperges en met vers geraspte Parmezaan.

  • Smakelijk

Tips:

  • Serveer je Risotto onmiddellijk!

  • Pas de tijd aan naar de Risottorijst je je gekocht hebt.

  • De vuistregel is dat je voor elke 100 g Risottorijst 250 g vocht nodig hebt. (bouillon en wijn)

  • Als de risotto te droog is, voeg je bouillon toe.

  • Je kan nog extra verse kruiden toevoegen.

  • Je kan er tomaatjes bij eten. Maar dan is het niet de klassieke versie.


Lekker met

  • Een stukje zalm is er lekker bij.

  • Een stukje lam is perfect voor bij de Paasdagen.


Mealpreppen / Bewaartips

  • Risotto eet je best meteen na het maken.


Met de Thermomix?

  • Neem het basisrecept voor Risotto en gebruik onze hoeveelheden.

  • Als bouillon nemen we de aspergeschillen die we 5 minuten in 2 bouillonblokjes en zout gekookt hebben.

  • Doe de geschilde witte asperges in de stoommand vanaf dat je de Risottorijst hebt toegevoegd. Ze zijn dan perfect al dente. Als je ze liever meer gaar hebt, dan moet je ze bij het stoven van de ui al in de stoommand op de Thermomix zetten. Hussel ze af en toe eens door elkaar.

  • De groene asperges grillen wij kort in een grillpan met olijfolie, net voor de risotto klaar is, want die hebben maar 2 minuten nodig.


Bereidingstijd:

Je kan dit lekkers op 30 minuten op tafel zetten.


679 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page