Bloemkoolovenschotel met ham en ei
- Joke & Félien
- 14 mrt
- 3 minuten om te lezen
Crispy on top, creamy inside! Deze ovenschotel met bloemkool, gekookt ei, hesp en kaassaus is echt comfortfood ten top. Met dat goudbruine korstje kan je niet anders dan meteen aanvallen. Deze ovenschotel is gemakkelijk te maken, en is nog eens budgetbewust ook.

Ingrediënten

Bereidingswijze: Voor 4 personen.
Maak een lekkere kaassaus van 1 lepel boter, 2 eetlepels bloem en ongeveer 300 ml melk. Voeg 1 koffielepel mosterd toe, en een half tuinkruidenbouillonblokje. Voeg 100 g geraspte kaas toe. Meng goed. Kruid met zout, peper en nootmuskaat.
Snij 150 g hesp in blokjes van 2 op 3 cm en meng ze onder de kaassaus.
Maak een lekkere puree met melk, boter, een eitje, nootmuskaat en wat vers geknipte bieslook en / of peterselie.
Verdeel de bloemkool in grote bloemkoolroosjes.
Kook de bloemkool samen met 4 eitjes 5 minuten gaar in water met zout en een bouillonblokje. De bloemkool zou nog beetgaar moeten zijn. Check even en laat eventueel iets langer koken.
Zet de oven op hetelucht op 180°C samen met de grillstand op.
Doe terwijl de puree in een ovenschaal en strijk glad.
Giet de bloemkool af. Er mag nog een scheutje kookwater mee in de kaassaus als je ze liever wat meer lopend hebt.
Verdeel de bloemkool in een grote ovenschaal.
Snij de eitjes in 4 en leg de partjes bij de bloemkool.
Overgiet de bloemkool en eieren met de lekkere kaassaus.
Bestrooi de schotel met een half zakje gemalen kaas.
Zet de schaal nog 5 tot 10 minuten in de oven op 180°C zodat je een mooi korstje krijgt.
Smakelijk
Tips:
Je kan er ook een eenpansgerecht van maken, door de puree op de bodem van de ovenschaal te leggen. daarover doe je dan de bloemkool.
De bloemkool kan je vervangen door witloof of asperges.
Andere groenten kunnen ook.
Wij doen nog graag een 40g Parmezaanse kaas onder de kaassaus.
Je kan ook de kaassaus maken met een deel van het kookwater van de bloemkool. Hou dat dan uiteraard bij het afgieten bij.
Wij koken de eitjes altijd samen om een pannetje uit te sparen. Maar uiteraard kan je ze ook apart koken.
Variatie?
Zot van bloekool? Dan is deze ovenschotel met bloemkool en zalm ook een super lekkere aanrader.
En met asperges en pasta is ook een super lekker idee.
Niet Veggie?
Je kan dit gerecht perfect zonder de hesp eten.
Met de thermomix:
Maak de puree van het basisrecept.
Verdeel de bloemkool in kleine bloemkoolroosjes. Stoom, terwijl je de puree maakt, de bloemkoolroosjes beetgaar in de varoma. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Wij eten de bloemkool graag al dente. Maar als je dat liever niet hebt, laat ze dan in de varoma terwijl je de kaassaus maakt.
Leg ook de eieren mee in de varoma om ze te koken. Dit duurt 14 minuten voor licht gekookt.
Maak een lekkere kaassaus volgens het basisrecept. Wij doen dat met peper, zout, nootmuskaat, een koffielepel mosterd, een eitje, enkele lepels Parmezaanse kaas en 100 g gemalen (Emmentaler) kaas.
Volg de overige stappen zoals hierboven.
Mealprep
Je kan deze ovenschotel helemaal voorbereiden. Bij de stap voor ze in de oven moet, laat je ze afkoelen en bewaart ze tot 1 dag in de koelkast. De dag erna zet je ze al een tijdje uit de koelkast. En dan warm je ze zachtjes op in de oven op 150'C.
Wie een stoomoven heeft, kan deze ovenschotel genereren met een beetje stoom.
Bereidingstijd
Je kan deze ovenschotel met bloemkool en ei in kaassaus op 40 minuten tijd in de oven zetten.
Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!
Comments