Wie van lekkere stoofpotjes houdt, moet zeker deze malse varkenswangetjes eens proberen. Ze worden langzaam gestoofd in de volle smaak van Vagebond bier. Zo krijg je een onweerstaanbare stoofpot vol rijke, bourgondische smaken. Dit is perfect voor een gezellige avond vol comfort food!
Ingrediënten:
Bereidingswijze: voor 4 personen: 8 tot 12 varkenswangen
Leg de varkenswangetjes zeker een uur op voorhand uit. Zo schrikt het vlees niet in de warme pan, en wordt het niet taai.
Bak de varkenswangetjes in een hete pan in hete boter. Kruid met peper en zout. Doe niet teveel vlees ineens in de pan! Ze moeten echt bakken, niet stoven.
Doe de varkenswangetjes even uit de pan.
Doe een klontje boter in de pan.
Voeg 3 gesnipperde sjalotten of uien toe.
Voeg 100 g gerookt spek in reepjes toe.
Bak kort aan en voeg een bakje in 4 gesneden champignons toe.
Doe er een blaadje laurier, een takje tijm en rozemarijn of peterselie bij.
Giet 1 flesje Vagebond bier in de pan.
Vul het flesje met water en voeg dat ook toe.
Voeg een grote eetlepel perengelei toe, 1 eetlepel mosterd en een blokje vlees bouillon.
Doe de varkenswangetjes terug in de pan.
Leg het deksel op de pan.
Laat 2 uur sudderen op een heel zacht vuurtje of in oven op 90°C.
Dik de saus in met maïzena express of maak een papje met bloem en water als je de saus dikker wenst.
Smakelijk
Tips:
Vraag vooral aan je slager of hij de varkenswangetjes wil ontvliezen. Anders krullen ze bij het bakken. En het is een heel werkje om dat zelf te doen.
Als je extra groenten bij dit stoofpotje wil, voeg je die na 1.5 uur stoven toe.
Je kan schijfjes of blokjes zoete aardappel of knolselder toevoegen. Pompoen kan ook, maar dat moet minder lang stoven.
Wij vinden deze saus super lekker! Die is ook lekker bij pasta of een (vers) frietje. Dus als je het deksel op de pot laat liggen, verlies je minder vocht, maar blijft het geheel wel meer vloeibaar. Daarom dikken wij dat in. Je kan maïzena gebruiken, maar een zakje voor stoofvlees (hachee) lukt ook.
Varkenswangetjes, en vooral ook de saus en extra groenten, zijn overal lekker bij: met frietjes of kroketjes, met gratin Dauphinois, met onze heerlijke groentengratin, hutsepot, een boterham,…
Bereidingstijd:
Je kan dit gerecht op 15 minuten aan het sudderen krijgen. Nadien moet je nog wel 2 uur wachten tot het vlees lekker mals is.
Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!
Comments